Orosz képviselő fia miatt áll a bál Moszkva és Washington között

Hackertámadások címén tartóztattak le az amerikaiak egy orosz férfit. Állítólag bankkártyaadatokat lopott és több vendéglátóhely honlapját törte fel.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai belbiztonsági minisztérium hétfőn közölte, hogy a hírszerzés július ötödikén őrizetbe vette a harminc esztendős Roman Valerjevics Szeleznyovot a Maldív-szigetek egy repülőterén.

“Elrabolták a politikus fiát”

A férfi ellen 2011 márciusában adtak ki körözést Washington állam hatóságai, és adócsalással, védett számítógépről való adatgyűjtéssel és károkozással, valamint több rendbeli internetes személyazonosság-lopással vádolják – olvasható a minisztérium közleményében.

Orosz sajtóértesülések szerint az elfogott férfi Valerij Szeleznyov orosz parlamenti képviselő fia. A honatya az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, nem tudta elérni fiát, de a vádaskodás szerinte “alávaló hazugság és provokáció”.

Az orosz külügyminisztérium kedden közölte honlapján: “Washington legutóbbi barátságtalan lépéseként tekintünk erre. Nem ez az első eset, hogy az amerikai fél – figyelmen kívül hagyva a bűncselekményekben való kölcsönös együttműködésről szóló kétoldalú egyezményt – egy orosz állampolgár elrablásával egyenértékű cselekedetet hajt végre”.

Szenvdvicsbár és állatkert honlapját hackelték meg 

A vádirat szerint Szeleznyov több amerikai cég honlapját törte fel, meghackelte egyebek mellett Phoenix város állatkertjének, a Schlotzsky’s Deli nevű szendvicsbár üzleteinek, továbbá több kisebb étteremnek és szórakoztató intézményeknek a honlapját.

Oroszország és az Egyesült Államok az utóbbi időben a hidegháború óta nem látott mértékben hidegültek el egymástól elsősorban az Ukrajnában dúló konfliktus, valamint az emberi jogok, demokrácia és védelmi kérdésekben tanúsított eltérő álláspontjaik miatt.