Megmenekült az 1000 méter mélyen rekedt barlangász

Tizenegy nap után hozták a felszínre Johann Westhausert, akire ráomlott egy szikla egy németországi barlangban.
Kapcsolódó cikkek

Az 52 éves tapasztalt barlangkutató június 8-án a fején és a felső testén sérült meg, amikor egy szikla ráomlott a Berchtesgarden melletti, rendkívül nehezen járható barlangban, amelynek felfedezésében és feltérképezésében ő is részt vett pár évvel ezelőtt.

A barlangrendszer bejáratánál készenlétben álltak az orvosok, hogy a felszínre hozott barlangászt azonnali ellátásban részesítsék.

A nemzetközi – német, osztrák, svájci és olasz – közreműködéssel folyó nagyszabású mentőakció azután kezdődött, hogy a sérült barlangász egyik társa 12 órás mászás után kijutott a barlangból és riadóztatta a mentőket.


Fotó: MTI/EPA

Az első orvos múlt szerdán jutott le a barlang bejáratától mintegy hatezer méternyi távolságra, ezer méter mélységben lévő férfihez, akivel a baleset után egy másik társa lent maradt. A svájci barlangi mentőkkel érkező orvoshoz később egy olasz mentőcsoporttal lejutott újabb orvos csatlakozott. Az orvosok a sérült ellátása után speciális ruhát adtak rá a szállításhoz.

A nemzetközi mentőalakulat egy száz kilogramm súlyú hordágyon, az utolsó 180 méteres szakaszon köteleken egyensúlyozva emelte felszínre Westhausert. Eközben önkéntesek biztosították az utat kampókkal és kötelekkel. Eltakarították a laza köveket és a vízfolyásokat ponyvákkal takarták le. A férfit kórházba szállították.

A felszínre hozatal hat napig tartott a rendkívül meredek, szűk és simafalú aknák miatt.

A berchtesgadeni Alpokban, az osztrák határ közelében található, 19,2 kilométer hosszú és 1148 méter mély, labirintusszerű barlangrendszer a leghosszabb és a legmélyebb Németországban, és az egyik legnehezebben bejárható egész Európában.