A szakadárok épületrobbantásokra készülődhetnek Ukrajnában

Az oroszbarát szakadárok Fagot páncéltörő rakétarendszereket telepítettek a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városa körüli ellenőrzőpontokon.
Kapcsolódó cikkek

A szakadárok azzal fenyegetőznek, hogy minden épületet felrobbantanak a városban, amelyen ukrán címer van, ha a terrorellenes erők támadást intéznek ellenük – közölte szerdán az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata.

A helyi lakosok között elterjedt a hír, hogy a szakadárok aláaknázták az általuk elfoglalt hivatali épületeket a városban. A belügyminisztérium szintén úgy értesült, hogy a szeparatisták nagy mennyiségű robbanószert halmoztak fel a városházán, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), az ügyészség és a rendőrség épületeiben. Állítólag az a tervük, hogy ostrom esetén felrobbantják az épületeket, az áldozatokért és károkért pedig a kijevi vezetést teszik felelőssé.

Helyszíni jelentések szerint a városba vezető minden főbb utat a szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt. Az áthaladóknak nemcsak az iratait, de mobiltelefonjait is ellenőrzik, átnézik, milyen fotókat, videofelvételeket készítettek. Szlovjanszkban zárva vannak az üzletek, az iskolák és az óvodák. A városban oroszbarát krími kozákok jelentek meg.