Putyinnak elfogyott volna a befolyása Délkelet-Ukrajnában?

Azt állítják, már egyik állam sem képes békét teremteni miután Odesszában elevenen égtek el tüntetők. Egy orosz tévé felvette a sokkkoló jelenetet.
Kapcsolódó cikkek

Dmitrij Peszkov kijelentette, „mostantól Oroszország gyakorlatilag elvesztette befolyását ezek felett az emberek felett, mert nem lehet őket majd meggyőzni arról, hogy az életüket fenyegető közvetlen veszély közepette letegyék a fegyvert”. Ez ilyen körülmények között bármelyik államnak lehetetlen – tette hozzá.

Abszurd az elnökválasztás?

“Megértjük, hogy az európai partnereinkkel folytatott párbeszéd nélkül gyakorlatilag lehetetlen a rendezés. De erre egyedül nem vagyunk képesek” – mondta.

A kijevi hatóságok és nyugati támogatóik közvetlenül felelősek az odesszai vérontásért – hangoztatta az elnöki szóvivő, aki abszurdnak nevezte az ukrajnai elnökválasztás megrendezését ilyen körülmények – az ukrán hadművelet, büntető akció és a tömeges gyilkosságok – között.

Hozzátette, Oroszország nem tudja, hogy miképpen reagáljon a válságra Ukrajnában, ahol az erőszak pénteken újabb magas szintre emelkedett a kormányerők fellépése, valamint az Odesszában történtek következtében.

Elevenen égették el az embereket

Kijelentette: “Odesszában élve égettek el fegyvertelen embereket”. Szerinte ezek az erőszakos cselekmények azt jelzik, hogy még Oroszország sem képes csökkenteni a feszültséget Ukrajna keleti részén.

“Kijev és nyugati támogatóik gyakorlatilag provokálják a vérfürdőt, és ezért ők viselik a felelősséget” – idézte a szóvivőt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A távlatokról szólva Peszkov hangoztatta, hogy teljesen új helyzet állt elő számukra. Mindazonáltal kiemelte, az Ukrajna délkeleti részén élő oroszajkú lakosok Oroszországtól kérnek segítséget.

“Vlagyimir Putyin (orosz elnök) tud ezekről a telefonos felhívásokról” – hangsúlyozta.

A februári kijevi történéseket követően az orosz parlament felsőháza március elején felhatalmazta Putyin elnököt arra, hogy az orosz állampolgárok védelmében bevesse az orosz fegyveres erőket Ukrajnában – emlékeztetett jelentésében az AFP francia hírügynökség.