Ma már senki nem jut be a Szent Péter térre

A legmagasabb fokú biztonsági készültség lépett életbe szombat estétől a római Szent Péter téren és a Vatikán környékén XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatására készülve.
Kapcsolódó cikkek

Szombat este hét órakor kiürítették az addig zarándokokkal teli Szent Péter teret, amelyet hajnali fél hatig lezártak. Lezárták a Vatikánvárost övező fal melletti római utcákat is. A vatikáni és az olasz hatóságok emberei tüzetesen átvizsgálták a területet. Terrorelhárítók és tűzszerészek vettek részt a biztonsági ellenőrzésben. A Tevere folyó Vatikánhoz közeli szakaszát búvárok vizsgálták át.

Az Angyalvártól a Szent Péter térre vezető sugárúton szombat késő este még itt letelepedett hálózsákos zarándokokat lehetett látni, de az olasz rendőrség minél hátrébb igyekezett őket terelni. A tervek szerint hajnalban a tömeget szakaszosan engedik majd  be a Szent Péter tér irányába.

A vasárnapi kettős szentté  avatáson a Szent Péter téren a vatikáni biztonsági szolgálat 150 embere és 100 svájci gárdista felügyeli Ferenc pápa, 150 bíboros, közel ezer püspök és további 6000 pap, valamint több mint 90 állami delegáció biztonságát. Segítséget nyújtanak a vatikáni tűzoltóság, a Szent Péter-bazilikában és a Vatikáni Múzeumokban szolgáló őrök és a vatikáni biztonsági erők volt tagjai is. A Vatikán hangoztatta, hogy a biztonsági szolgálat ugyanannyira lesz rendkívüli amennyire az év összes többi napján szokott lenni az egyházfő körül és a Szent Péter téren.

A Vatikán környéki olasz területen a rendőrök, csendőrök, pénzügyőrök, az olasz polgári védelem közel 10 ezer embere segít. A szentté avatás előtti éjszakát a Rómába érkezett olasz és külföldi zarándokok egy része az olasz főváros egész éjjel nyitva tartó templomaiban tölti.

A római Gemelli-klinika 10. emeletét éjszakára megvilágították. II. János Pált  tíz alkalommal ápolták itt: először 1981. májusában, amikor Ali Agca török terrorista rálőtt.

Címkék: vatikánlezárás