Azt hitték, a szem is őszül

Ruandában sokan azért nem mennek orvoshoz szürkehályoggal, mert azt gondolják, ez normális, korral jár. Egy magyar szemész doktornő mesélt 40 évnyi afrikai tapasztalatáról.
Kapcsolódó cikkek

Dr. Baghy Gizella 1974-ben utazott először Afrikába, amikor pszichiáter férje munkát kapott Ugandában. Akkor másfél éves gyermekükkel vállalták a költözést. Nem is volt könnyű eleinte, de szép lassan hozzászoktak új otthonukhoz. Átkerültek Nigériába, ott már mindketten praktizáltak és tanítottak. Pár évig vissza-visszatértek az esztergomi kórházba is dolgozni, aztán a hazai munkák elmaradtak, egyre több időt töltöttek a fekete kontinensen.

Gizellával egy ruandai szemészeten találkoztam. A nyugdíj előtt álló doktornő fáradhatatlan, napi 20-25 műtétet végez. Azt szeretné, ha minél több afrikai kollégájának átadhatná a tudását, hogy ők folytathassák a munkáját, ha ő már nem lesz a kórházban.

Nem vitás, Afrikában nem olyan könnyű az élet, mint Európában. De úgy érzi, kárpótolja őt a kényelmetlenségekért az emberi kedvesség, ami ott körülveszi őket. Ruanda olyan hely, ahol – ahogy meséli: a gyerekek ismeretlenül is odaszaladnak hozzá és átölelik.

Címkék: ruandaszemész