Megint harckészültség van Ukrajnában

Újra feszült a helyzet Ukrajnában, ahol oroszbarát tüntetők hétfő hajnalban megrohamozták és elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat egyik épületét.
Kapcsolódó cikkek

Oroszbarát tüntetők hétfő hajnalban a kelet-ukrajnai Donyeckben megrohamozták és elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét.

Az eset Donyeckben történt, de nem csak ott feszült a helyzet. A térség egy másik városában, Luhanszkban az SZBU épületét elfoglaló tiltakozók megszerezték az ott tárolt fegyvereket – írja az MTI.

Az ukrán Veszti internetes oldal arról számolt be, hogy a donyecki oroszbarát szakadár tüntetők elfoglalták a biztonsági szolgálat helyi épületét. Az épület védelmét megerősítik, hogy visszaverjenek egy esetleges ostromot. A városban korábban a tüntetők a megyei adminisztráció épületét szállták meg.

Luhanszkban tüntetők úttorlaszt emeltek, míg a rendőrséget “harci készültségbe” helyezték.

Jacenyuk: a tüntetésekkel a cél orosz csapatok behívása

Mindeközben megszólalt Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Szerinte az oroszbarát aktivisták célja a kelet-ukrajnai tüntetésekkel és épületfoglalásokkal, hogy előidézzék orosz csapatok behatolását az országba

Utalva ara, hogy orosz csapatok állomásoznak az ukrán határ menti 30 kilométeres övezetben, a kormányfő kormánya hétfői tanácskozásán azt mondta: “Egy ukránellenes terv megvalósítása folyik, amelynek keretében külföldi csapatok fogják átlépni a határt, hogy megszállják az ország területét. De mi ezt nem engedjük meg.”

A három kelet-ukrajnai városban állami épületeket elfoglaló “radikálisok” külföldi kormányok különleges erőivel működnek együtt – tette hozzá.