Újabb uniós pofon készül Oroszországnak

Az Európai Unió (EU) az Ukrajnában történt orosz katonai akciók miatt újabb szankciók bevezetéséről dönt, előreláthatólag egy hét múlva, március 17-én - vált ismertté hétfőn brüsszeli diplomáciai forrásból
Kapcsolódó cikkek

Nemcsak Moszkva veszíthet

Mennyit ér a szankció Oroszoroszág ellen?

Egy nappal a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló referendum kiírását követően az EU külügyminiszterei beutazási tilalomról és számlák befagyasztástól dönthetnek – közölték hétfőn EU diplomaták.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vasárnap este a “szankciók következő lépcsőfokáról” beszélt amennyiben a következő két napon Oroszország nem mutat hajlandóságot a feszültség enyhítésére. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ugyanakkor ismét aggályait fejezte ki az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, és kifejtette: ameddig csak lehet párbeszédet kell folytatni Moszkvával.

Az idézett brüsszeli források szerint a szankciók következő körét az EU miniszteri tanácsában készítik már elő. Kedden az EU külügyi és biztonságpolitikai illetékesei a további lehetséges intézkedésekről tárgyalnak.

Az állam- és kormányfők csúcsértekezletén múlt hét csütörtökön kimondták: felfüggesztik az Oroszországgal szembeni vízumügyi tárgyalásokat és az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket. A tárgyalások második szakaszában beutazási tilalomról és számlák befagyasztásáról dönthetnek. Továbbá az EU kilátásba helyezte a júniusra tervezett EU-csúcstalálkozó lemondását.

“Amennyiben az oroszok további lépéseket tesznek az ukrán helyzet destabilizálása felé”, további szankciók is szóba jöhetnek messzemenő gazdasági következményekkel – hangzott el az EU-csúcstalálkozón.