Népszámlálásra használják a választást Észak-Koreában

Közel száz százalékos volt a részvételi arány mellett zajlott le vasárnap Észak-Koreában az első parlamenti választás Kim Dzsong Un hatalomra kerülése óta.
Kapcsolódó cikkek

Néhány külföldön tartózkodó állampolgár és halász kivételével helyi idő szerint este hat óráig minden regisztrált választó leadta voksát – közölte az állami média. A választáson a Legfelsőbb Népi Gyűlés 687 tagjáról kellett szavazniuk a 17. életévüket betöltött észak-koreaiaknak.

Tánc és népünnepély

Az állami televízió ünneplő ruhába öltözött nőket, és a szavazóhelyiségekhez vezető utakon táncoló, ujjongó embereket mutatott, valamint a következő szavakkal kommentálta az eseményt: „a szavazókörzetek tele vannak olyan választókkal, akik tovább akarják erősíteni a forradalmi hatalmat, és dicsőítik a szocialista hazát.”

Az ötévente rendezett választás eredményét hivatalosan még nem tették közzé, a szavazás kimenetele azonban egy pillanatig sem kérdéses. Az előző, 2009-es választáson egy nappal a voksok leadása után az állami média jelentette, hogy a 687 jelölt mindegyike a szavazatok száz százalékát szerezte meg, a részvételi arány pedig 99,98 százalékos volt. (Minden körzetben egyetlen egy jelöltet indított csak a hatalom.)

Kép: Europress Fotóügynökség

A választásnak azért sincs tétje, a hivatalosan az ország legfőbb politikai szervének számító Legfelsőbb Népi Gyűlés felhatalmazása kimerül a rezsim mindenkori döntéseinek egyöntetű és lelkes jóváhagyásában. A hatalmat Kim Dzsong Un vezető és a mögötte álló szűk legfelső politikai-katonai hatalmi kör gyakorolja.

Népszámlálásra jó

A hatóságok számára ugyanakkor a voksolás az egyik legfőbb eszközt jelenti a lakosság ellenőrzésére, kvázi népszámlálás lebonyolítására és a helyi szervek mobilizálási képességeinek tesztelésére.

A választáson maga Kim is indult, a jelképes 111. szavazókörben, amely a Pektu-hegyet, az ország legmagasabb pontját is magában foglalja. A jelenlegi vezető apja, Kim Dzsong Il a hivatalos krónikák szerint e szentnek számító, 2744 méter magas vulkáni hegyen született, amikor a nagyapja, az északi kommunista rezsimet megalapító Kim Ir Szen az ellenállást vezette a japán megszállók ellen 1945-ig. (A történészek többsége szerint Kim Dzsong Il a Szovjetunióban látta meg a napvilágot.)

Kim Dzsong Un hetek óta versekkel és félreérthetetlen üzenetekkel kampányolt „megválasztása” mellett. Egyik felhívásában például „az öröm és az érzelmek hullámaként” jellemezte a szavazást.