Fegyveresek állták útját magyar ezredes vezette missziónak

Ismeretlen fegyveresek csütörtök délelőtt feltartóztatták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Krím félszigetre tartó katonai megfigyelőit - jelentették délután nyugati hírügynökségek.
Kapcsolódó cikkek

E jelentések előtt nem sokkal a magyar Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a misszió, amelyet egy magyar alezredes vezet, délben megérkezett a Krímbe. “Feltartóztatták őket, de ők nem fordultak vissza” – közölte egy nyugati diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökséggel. “Két, fegyveres férfiakból álló csoport, nagyon profik, megakadályozta, hogy belépjenek (a Krím területére)” – mondta a diplomata. Közlése szerint a megfigyelőket közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor állították meg egy úttorlasznál a Krímbe vezető úton.

Az EBESZ szóvivője Bécsben viszont később azt közölte, hogy a megfigyelők visszafordultak és a félszigettől északnyugatra fekvő Herszon város irányába haladnak. A misszió egyelőre mérlegeli, hogy mit tegyenek – tette hozzá.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter korábban azt közölte újságírókkal, hogy terepszínű katonai ruhát viselő, azonosítatlan fegyveresek “elfogták” a missziót. Közlése szerint a küldöttség tagjai Odesszában landoltak, és gépkocsival Odesszából a Krím félsziget felé tartottak, amikor útjukat állták a fegyveresek.

Az EBESZ 42 tagú nem fegyveres katonai megfigyelő misszióját a Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a magyar  Ács Gábor alezredes vezeti. A 42 tagú kontingens – köztük két magyar főtiszt – feladata, hogy ukrán meghívásra, az EBESZ úgynevezett Bécsi Dokumentuma alapján eljárva elvégezzék az ukrán katonai objektumok fegyverzetellenőrzését.
Az EBESZ legutóbbi, pénteki közlése szerint a misszióba a nemzetközi szervezet 22 tagországa küldött résztvevőket, országonként legfeljebb két főt, rajtuk kívül egy képviselőt delegált az EBESZ Konfliktusmegelőző Központja.

Tegnap az ENSZ-megbízottat űzték el fegyveresek

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, az úgynevezett Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

Szerdán Robert Serry ENSZ-megbízott távozni kényszerült a Krím félszigetről, miután fegyveresek feltartóztatták, majd beszorították egy kávéházba, és megadásra kényszerítették.

Címkék: ukrajnakijevebesz