Kiszabadítaná az oroszok markából Ukrajnát az EU

Nemzetközi támogatást ígért Ukrajnának az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Kijevben, Oroszországot pedig arra kérte, hogy engedje Ukrajnát haladni azon az úton, amelyet választ.
Kapcsolódó cikkek

Catherine Ashton azután nyilatkozott a sajtónak, hogy hírügynökségek szerint találkozott az ukrán ideiglenes hatóságok képviselőivel és Julija Timosenko volt kormányfővel. Ashton az első magas rangú külföldi tisztségviselő, aki Ukrajnába látogatott azóta, hogy a parlament leváltotta a Kijevből elmenekült Viktor Janukovics elnököt.

Nyugati segítséget szorgalmazott

Ashton “szilárd támogatásáról” biztosította Ukrajna új vezetőit, egyúttal szorgalmazta, hogy “befogadó jellegű kormányt” alakítsanak. Sürgette, hogy Kijev mielőbb dolgozzon ki egy reformprogramot annak érdekében, hogy a Nyugat dönthessen az ukrán gazdaságnak nyújtandó pénzügyi támogatásról.

Kijelentette: az EU megérti, hogy Ukrajna és Oroszország között szoros kapcsolatokra van szükség, de egyúttal úgy véli, határozott üzenetet kell küldeni Ukrajna területi egységéről.


Fotó: Europress Fotóügynökség

“Így tehát itt vagyunk, hogy azt mondjuk, támogatni akarjuk az országot és segíteni neki, hogy erős maradjon és haladjon tovább azon az úton, amelyet választ” – mondta. “Emellett úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy határozott üzenetet küldjünk Ukrajna a területi egységéről, integritásáról és függetlenségéről” – jelentette ki.

Ashton nem tért ki a külföldi pénzügyi támogatás részleteire, de nyilvánvalóvá tette, hogy az EU együtt fog működni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a kérdésben, még ha az IMF saját értékelést készít is a helyzetről.

“Ők meg fogják hozni a saját döntéseiket, megvannak a saját szabályaik (…), de ők is fontos részét képezik a segítségnyújtást felajánlani próbálók mozaikjának” – tette hozzá.

Vissza társuláshoz

Az uniós diplomácia vezetője második napja tárgyal Kijevben. Hétfőn a politikai és gazdasági válságból kivezető lehetséges utakat tekintette át Olekszandr Turcsinovval, Ukrajna ideiglenes államfőjével. Turcsinov úgy vélte, hogy Brüsszel és Kijev között fel kell újítani a tárgyalásokat a társulási és szabadkereskedelmi megállapodásról.

Hétfőn az ukrán pénzügyminisztérium 35 milliárd dolláros (7700 milliárd forintos) segélyért fordult a nemzetközi közösséghez, hogy javulhasson Ukrajna gazdasági helyzete, amelyet a három hónapos tüntetéssorozat és politikai válság még tovább rontott.