Ahol betiltották a csipkebugyit

Az Eurázsiai Vámunió tagállamaiban betiltották a műszálas csipke fehérnemű előállítását, importját és forgalmazását – adta hírül a Rosszijszkaja Gazeta.
Kapcsolódó cikkek

A szintetikus szálakból készült csipkebugyik az orosz-belarusz-kazah vámunió műszaki bizottságának szúrtak szemet, ahol kiderítették, hogy az ezen kategóriába tartozó fehérneműk előállítása, behozatala és forgalmazása ellentmond a hatályos egységes műszaki, higiéniai és közegészségügyi előírásoknak.

Korábban a fehérneműk előállításához alkalmazott szintetikus anyagok mennyiségét az egyes tagországokban különböző szabványok tucatjai szabályozták. Ezt a káoszt szüntettük meg 2012-ben az egységes műszaki paraméterek megállapításával – magyarázza a kialakult bugyihelyzetet Valerij Koreskov bizottsági elnök.

Elmarad az előírástól

Márpedig az Eurázsiai Vámunió hatályos előírásainak megfelelően a műszálas csipkealsók nedvességmegkötő képessége nem lehet kevesebb hat százaléknál. Ám az unión belül előállított, illetve az importált fehérneműk ezen mutatója jóval elmarad az előírásos értéktől. Ezért a szóban forgó csipkebugyiknak a vonatkozó rendelkezésnek megfelelően 2014 júliusától el kell tűnniük az áruházak polcairól.

Jellemző a vámunió által érintett térségre, hogy a gyártók és az importőrök csak most, a tilalom érvénybe lépésének küszöbén kaptak észbe, és kezdték meg a lobbizást a csipkeszabvány módosításáért. Az orosz kereskedelmi tárcánál is bizakodók a kérdést illetően. Ám mivel az Európai Unióhoz hasonlóan az eurázsiaiak gépezetében is nehézkesen lendülnek mozgásba a fogaskerekek, nem kizárt, hogy az átmeneti időszakban a szovjet nőknek újra fel kell ölteniük a kommunizmus diszkrét báját: a jól bevált bundabugyit.