Ruandai népirtás: felmentettek két elítéltet

Az 1994-es ruandai népirtást vizsgáló ENSZ-törvényszék (ICTR) kedden felmentett két egykori katonai vezetőt, akiket korábban első fokon 11, illetve 20 év börtönre ítélt az afrikai országban elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt.
Kapcsolódó cikkek

Augustin Ndindiliyimana tábornok a ruandai csendőrség vezérkarának vezetőjeként szolgált, és a vád szerint hagyta, hogy a csendőrség, a “biztonság jelképe” részt vegyen a népirtásban. Ndindiliyimanára 2011 májusában szabtak ki szabadságvesztést. A tanzániai székhelyű bíróság azzal indokolta a vádlott felmentését a másodfokú eljárásban, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a tábornok a népirtás idején még tényleges ellenőrzést gyakorolt volna a csendőrség felett.

Francois-Xavier Nzuwonemeye ellen az volt a vád, hogy a ruandai hadsereg elitalakulatának, a “felderítő zászlóaljnak” a parancsnokaként segített a tuszikat tömegesen gyilkoló milíciák kiképzésében. Nzuwonemeyének ezenkívül állítólag közvetlen szerepe volt Agathe Uwilingiyimana ruandai kormányfő és az ő testi épségére vigyázó tíz belga kéksisakos megölésében. A bíróság keddi határozata szerint azonban a gyilkosságokban való részvételét nem támasztották alá “minden kétséget kizáróan” helytálló bizonyítékok.

„Csak” segítette és bátorította a gyilkosokat

Az ICTR kedden ezenkívül 20-ról 15 évre csökkentette az Innocent Sagahutura, a “felderítő zászlóalj” egykori parancsnokhelyettesére tíz ENSZ-békefenntartó megölése miatt kiszabott börtönbüntetést. A bíróság érvelése szerint Sagahutu nem elrendelte a gyilkosságokat, hanem segítséget és bátorítást adott a mészárlás végrehajtásához.

Az ICTR fellebbviteli bírósága ugyanakkor – indoklás nélkül – bizonytalan időre elhalasztotta Augustin Bizimungu tábornok fellebbezésének elbírálását. A ruandai hadsereg volt vezérkari főnökét első fokon 30 év börtönre ítélték népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök vádjával. Az ügyészség szerint Bizimungu már a hadsereg vezérkari főnökévé történt kinevezése, vagyis 1994. április 16. előtt részt vett tuszik lemészárolásában, a kinevezése után pedig megkettőződtek a tömeggyilkosságok.

Az 1994-es ruandai népirtásban az ENSZ adatai szerint mintegy 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét. Bill Clinton elnök később Amerika kudarcának nevezte, hogy nem léptek közbe és vetettek véget a népirtásnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1994. novemberi határozata alapján létrehozott ICTR feladata a népirtás felelőseinek felkutatása és elítélése.