Kína bíróság elé állítja a másként gondolkodókat

Az ellenzékiek egy csoportja, az Új polgárok mozgalom egyik vezető aktivistáját és társait börtönözhetik be Pekingben.
Kapcsolódó cikkek

A szerveződést a civil társadalom egy kezdeményezéseként írják le, amely havi találkozók keretében az alkotmányosság és egyéb kérdések megvitatására hívott értelmiségieket, továbbá felszólított a kínai felső vezetés vagyonnyilatkozatának megtételére és utcai demonstrációkat szervezett.

A nyugati hírügynökségek Pekingben is hozzáférhető információi szerint Hszü Cse-jung jogásznak, az egyik alapító ügyének a tárgyalása szerdán kezdődik, de még további legalább öt embert bíróság elé állítanak a héten.

Tömeggyűlést szervezett

Hszü elfogásáról tavaly júliusban jelentek meg hírek. Az Emberi jogok Kínában (HRIC) nevű, New York-i székhelyű szervezet szerint a hatóságok azzal gyanúsították, hogy nyilvános helyre tömeggyűlést szervezett “a rend megzavarásának szándékával”. Amennyiben emiatt bűnösnek mondják ki, öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Akkori jelentések szerint Hszü lakásán három számítógépet, egy mobiltelefont és más tárgyakat foglaltak le. A férfi már azt megelőzően Twitter-üzenetében jelezte, hogy gyakorlatilag házi őrizetben van, miután nyílt levélben követelte azoknak a szabadon engedését, akik a kormányzati tisztviselők vagyoni helyzetének nyilvánosságra hozatalát szorgalmazták. Hszü egyébként 2009-ben rövid időre már őrizetben volt adócsalás gyanújával, de később büntetlenül elengedték.

Peking nem tűr

Megfigyelők szerint a hatósági fellépés annak a jele, hogy Peking nem tűr meg semmiféle ellenzéki csoportosulást és a “hagyományos” eszközökkel, az aktivisták “forgalomból történő kivonásával” akadályozza meg a hatalom bírálóinak szervezett közösséggé, esetlegesen politikai ellenzékké alakulását.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet keddi közleményében követelte Hszü Cse-jung azonnali szabadon engedését. A kelet-ázsiai térségért felelős kutató-igazgató, Roseann Rife által jegyzett dokumentum a 2012-ben alapított Új polgárok mozgalommal kapcsolatba hozható aktivisták “üldözésének” azonnali leállítását követeli. Álláspontja szerint az ellenük történő fellépés kifejezi a Hszi Csin-ping elnök által meghirdetett korrupció-ellenes kampány “álszentségét”, hiszen – mint fogalmaz – a hatóságok épp olyanokra csapnak le, akik a korrupció felderítését szorgalmazzák.