Politikai vihart kavarnak a ciprusi öngyilkos rabok

Az elítéltek sorozatos öngyilkossága miatt kedden lemondott tisztéről Ciprus börtönparancsnoka, és a kormány is lépésekre kényszerült. Az 1,2 millió lakosú szigetországban mindössze egy börtön van, bár az több részlegből áll.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt két és fél hét alatt három rab is végzett magával, a legutóbbi öngyilkosság kedden történt. Tavaly 50 elítélt kísérelt meg öngyilkosságot, tavalyelőtt 35, 2011-ben pedig még csak húsz.

Georgiosz Trifonidesz öt éven át volt börtönparancsnok. Lemondó nyilatkozatában védelmébe vette a börtön személyzetét hangsúlyozva, hogy nem ők a hibásak a túlzsúfolt intézményben uralkodó áldatlan állapotokért, amelyek ellen évtizedek óta szinte semmit sem tettek az egymást követő kormányok.

Az öngyilkosságok emelkedő száma miatt azonban a közfigyelem immár lépésre kényszerítette a jelenlegi kormányt. Jonasz Nikolau igazságügyi és közrendészeti miniszter hétfőn intézkedések sorát jelentette be, egyebek között azt, hogy a rendőrség elit egysége is őrködni fog a börtönben és, hogy külön szárnyat alakítanak ki a pszichológiai problémákkal küszködő, öngyilkosságra hajlamosnak tűnő rabok számára.

Címkék: Ciprusbörtön