Putyin Szocsiban karácsonyozott

Vlagyimir Putyin orosz államfő az idén is Szocsiban vett részt az ortodox karácsony alkalmából tartott éjféli misén. Medvegyev moszkvában reprezentált az ünnepen, amit az oroszok kétharmada ünnepel.
Kapcsolódó cikkek

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az orosz ortodox egyházfő vezette liturgián Dmitrij Medvegyev kormányfő képviselte az orosz államhatalmat. A miniszterelnök feleségével együtt éjféltájban érkezett meg a karácsonyi misére, amelynek az idén külön jelentőséget adott, hogy erre az alkalomra Görögországból Moszkvába, az orosz ortodox egyház főtemplomába szállították a napkeleti bölcsek Jézusnak adott ajándékai egy részét. Az evangélium szerint a bölcsek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak József és Mária újszülöttjének Betlehemben.

Körútra megy az ereklye

Az egyháztörténet szerint előbb a Szűzanya őrizte az ajándékokat, amelyek az időszámításunk szerinti IV. századig Jeruzsálemben, majd Konstantinápolyban voltak. Az ortodox egyház nagy becsben tartott relikviái a Bizánci Birodalom bukását követően, a XV. században kerültek a görögországi Athosz-hegyre. Az ereklyéket tíz különleges ereklyetartóban őrzik.

A napkeleti bölcsek Jézusnak szánt ajándékait először hozták el Oroszországba. Január 13-ig Moszkvában, majd 17-ig Szentpéterváron járulhatnak a hívők az aranyból készült vallási emlékeket tartalmazó ereklyetartóhoz. Ezt követően Fehéroroszországba, majd Ukrajnába szállítják az ereklyéket.

Az oroszok kétharmada ünnepelt

A Pervij Kanal állami televízióban élőben közvetített, szentestén kezdődött és karácsony éjjel két óra körül befejeződött misét több millió orosz hívő követhette figyelemmel. A Megváltó Krisztus székesegyházban a hívők meghívóval vehettek részt a liturgián.

A szentmisét megelőzően az orosz ortodox egyház honlapján közzétett üzenetében Kirill orosz pátriárka arra szólított fel, hogy mindenki a jóra törekedjen és álljon ellen a bűnnek, így teljesítve Krisztus törvényeit.

Vlagyimir Putyin a szentestét hagyományosan Moszkván kívül tölti. Az orosz államfő ahogy tavaly, az idén is a Fekete-tengeri Szocsiban, de most egy, a téli olimpiai létesítmények közelében a napokban felszentelt új templomban vett részt az éjféli misén.

A Levada Központ orosz közvéleménykutató intézet adatai szerint az előző évekhez hasonlóan, az idén is az oroszok 67 százaléka ünneplik meg az ortodox karácsonyt.

Címkék: putyin