Snowden ismét megszólalt

A magánélet szentségének fontosságát hangsúlyozza Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt elemzője hónapok óta első televíziós üzenetében, amelyet szerdán, közép-európai idő szerint negyed 6-kor sugároz a Channel 4 brit csatorna.
Kapcsolódó cikkek

A tévécsatorna előzetese szerint az Egyesült Államok és más kormányok titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikus “karácsonyi” üzenetében arra buzdítja az embereket, hogy fogjanak össze és vessenek véget a kormányok általi tömeges megfigyeléseknek.

Orwell is előkerül

“Együtt jobb egyensúlyt találhatunk, véget vethetünk a tömeges megfigyeléseknek és emlékeztethetjük a kormányt, hogy ha tényleg meg akarja tudni, hogyan érzünk, a megkérdezésünk mindig olcsóbb, mint a kikémelésünk” – olvasható az előzetesben.

Snowden szerint az által közölt leleplezések fontos vitát indítottak el. “A napjainkban folyó beszélgetés meghatározza, hogy mennyire bízhatunk meg a bennünket körülvevő technológiában és az azt szabályozó kormányban” – fejtegeti egyebek közt.

Beszél arról is, hogy George Orwell 1984 című tudományos-fantasztikus regényében lefestett adatgyűjtés “semmi” ahhoz képest, ami napjainkban folyik. “Nyomjelzőket hordunk a zsebünkben, amelyek mindenüvé követnek bennünket” – mutat rá.

Alternatív üzenet

A mai gyerekek anélkül nőnek fel, hogy fogalmuk lenne arról, mi a magánélet. Soha nem fogják megtudni, mit jelent, ha van az embernek egy szelet magánélete, egy gondolata, amelyet nem jegyeznek fel és nem elemeznek. “És ez probléma, mert a magánszféra fontos: a magánszféra teszi lehetővé, hogy meghatározzuk, kik vagyunk és kik akarunk lenni” – mondja az egykori nemzetbiztonsági ügynök, aki a leleplezések után Oroszországban talált átmeneti menedéket.

A brit tévécsatorna a királynői beszéd, a “Királyi Karácsonyi Üzenet” ellenpólusának szánt “Alternatív Karácsonyi Üzenet” műsorában sugározza a néhány perces interjút. A bevallottan provokatívnak szánt, 1993-ban indított adásban eddig többek közt olyanok jutottak szóhoz, mint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, Marge Simpson rajzfilmfigura vagy Ali G., Sacha Baron Cohen brit komikus szatirikus képzeletbeli karaktere.