Szabadon engedhetik az ukrán tüntetőket

Az elnök beleegyezett a letartóztatott demonstrálók elengedésébe.
Kapcsolódó cikkek

Ezt közölte Leonyid Kravcsuk volt államfő Kijevben azt követően, hogy részt vett az ország hivatalban lévő és három korábbi államfőjének tanácskozásán.

Kravcsuk szavai szerint Janukovics elismerte, hogy a “Majdanon”, azaz a Függetlenség terén jogtalanul alkalmaztak erőt a rendvédelmi szervek tagjai.

Jelenleg 11 demonstráló van letartóztatásban, amiért a tüntetések alatt állítólag részt vettek a rohamrendőrökkel való összecsapásokban. A bíróság mindegyikőjüket 60 nap előzetes elzárásra ítélte. Ha bűnösnek találják őket, 3-7 év közötti börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.


Fotó: MTI/AP

Első lépés

Janukovics elnök a hivatala által adott tájékoztatás szerint azért ült tárgyalóasztalhoz a három korábbi államfővel, Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval, hogy megvitassák az országban kialakult politikai válság rendezésének lehetőségeit.

Viktor Juscsenko szóvivője a keddi tanácskozás kezdetekor közölte, hogy a találkozóra úgy kell tekinteni, mint a válság rendezését szolgáló nemzeti kerekasztal-tárgyalások megszervezésének első lépésére.

A Leonyid Kravcsuk kezdeményezésére összehívott nemzeti kerekasztal-tárgyalásokat várhatóan késő délután kezdik meg Kijevben Viktor Janukovics és a három volt államfő, illetve az ellenzék, a tüntető diákok, a szakszervezetek, a művészvilág és más társadalmi csoportok képviselőinek részvételével.