Robbantás zavarta meg a nepáli választást

Pokolgép robbant Nepál fővárosában, Katmanduban kedd délelőtt, miközben az országban alkotmányozó nemzetgyűlési választások folytak. Hárman megsebesültek, köztük egy nyolcéves fiú.
Kapcsolódó cikkek

Egy rendőrségi szóvivő elmondása szerint a merénylet az egyik peremkerületben, Bhotebahalban történt egy szavazóhelyiség előtt, ahol sokan álltak sorba, hogy voksolhassanak. Szemtanúk szerint a robbanószerkezetről a nyolcéves fiú azt hitte, hogy valamilyen játék. Az arcán és a kezén sebesült meg.

A választásokon 122 párt indult, 33 kis párt azonban bojkottálja azt, mert állításuk szerint a nagy pártok kihagyták őket a választási előkészületekből. A kicsik összefogtak, hogy akadályozzák a voksolást. A kormány négy napra munkaszünetet vezetett be a szavazás napja körül, hogy mindenki leadhassa voksát a lakhelyén. Ennek ellenére sokan nem vagy csak nehezen jutottak haza, mert a bojkottáló pártok lezártak sok utat.

Szintén már a szavazás idején, kedden a 33 párt aktivistáiból álló egyik csoport megtámadott egy szavazóhelyiséget egy faluban, amely 400 kilométerre nyugatra van Katmandutól. Az ott szolgálatot teljesítő rendőrök a levegőbe leadott lövésekkel riasztották vissza őket, és végül az aktivisták szétszéledtek – közölte egy helyi közigazgatási vezető.

Pokolgépes robbantások voltak hétfő este is a fővárosban és más városokban. Egy katmandui robbanásban megsebesült két ember, a rendőrség feltételezése szerint éppen a bojkottáló pártok aktivistái.

Fotó: AFP/Prakash Mathema

A világ egyik legszegényebb államában a polgárháború vége óta másodszor tartanak választásokat. Azokat a képviselőket választják meg, akiknek a Nepáli Demokratikus Szövetségi Köztársaság alkotmányának kidolgozása lesz a feladatuk.

Elemzők szerint messze nem lesz egyik pártnak sem abszolút többsége az alkotmányozó nemzetgyűlésben. Viszont ha két-három párt koalíciós kormányt tud is alakítani, nehéz dolga lesz az alkotmány megírásával, mert annak minden egyes cikkéről szavaznia kell a nemzetgyűlésnek, és minden esetben kétharmados többséggel kell azokat jóváhagyni.