Fellebbezés a több millió dolláros MÁV és bankok elleni holokausztperben

Nem fogadták el a felperesek chicagói bíróság döntését, mely szerint először Magyarországon kell megpróbálniuk jogorvoslatot szerezni.
Kapcsolódó cikkek

Fellebbeztek a felperesek a magyar bankok és a MÁV ellen az Egyesült Államokban 2010-ben kezdeményezett holokausztperben – írta a Magyar Nemzet. A holokauszttúlélők és hozzátartozóik egy csoportja először a MÁV, később a Magyar Nemzeti bank, majd több más pénzintézmény ellen indított pert.

A lap keddi számában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása alapján arról számoltak be, hogy a felperesek nem fogadták el a chicagói körzeti szövetségi bíróság augusztusi döntését, amellyel megszüntette az eljárást.

A bírósági értékelés szerint a felperesek nem tudták bizonyítani, hogy Magyarországon nem állnak rendelkezésre megfelelő jogorvoslati lehetőségek, vagyis a felperesek kötelesek először Magyarországon megkísérelni jogorvoslatot szerezni, mielőtt követeléseiket az Egyesült Államokban érvényesíthetnék. A perérték az ügyben több milliárd dollár.

A lap megjegyzi, hogy immár két éve vesztegel az a per is, amelyet holokauszt-túlélők és leszármazottaik egy csoportja indított a MÁV és a Rail Cargo ellen Washingtonban. Nem tudni, hogy mi az oka, de a szövetségi bíróság továbbra sem döntötte el, hogy joghatóság híján elutasítja vagy befogadja a keresetet. Ebben az ügyben a követelés összege még nincs megszabva, de az a lap szerint több tízmillió dollár is lehet.

Címkék: holokauszt-per