Végső búcsút vettek Wilfried Martenstől, Orbán is ott volt

A család, valamint belga és uniós politikusok - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök - részvételével több százan vettek végső búcsút Wilfried Martens egykori belga kormányfőtől, az Európai Néppárt múlt héten elhunyt elnökétől szombaton Gentben.
Kapcsolódó cikkek

A flamand belga politikus állami temetést kapott, amit két és fél órás szertartás előzött meg a Szent Bávó-katedrálisban. A szertartást a holland és a francia nyelvű belga közszolgálati média is élőben közvetítette. Wilfried Martenst szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

A Luc Van Looy genti püspök által celebrált gyászszertartáson több korábbi belga kormányfő, így Yves Leterme és Jean-Luc Dehaene is megjelent, de a néppárti politikusok mellett ott volt a liberális Guy Verhofstadt és Elio Di Rupo, Belgium jelenlegi szocialista kormányfője is. Ott volt Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, aki maga is volt belga miniszterelnök, s José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A magyar miniszterelnök mellett ott volt többek között Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő is. Örményországból, Grúziából, Romániából, Bulgáriából pedig Szerzs Szargszján, Miheil Szaakasvili, Traian Basescu és Roszen Plevneliev államfő utazott Gentbe.

A szertartást a belga himnusz nyitotta meg, a végén pedig az Európai Unió himnusza, Beethoven Örömódája hangzott el, majd a belga lobogóval letakart koporsót halottas kocsi vitte a temetőbe, ahová már csak a Martens család tagjai kísérték el a néppárt október 9-én, 77 éves korában, a Gent melletti Lokerenben található otthonában elhunyt vezetőjét.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét a családnak még a múlt héten csütörtökön. “Belgium és Európa egy kiemelkedő államférfiját, Magyarország egy barátját veszítettük el. A magyar nép örökké emlékezni fog mindarra, amit Martens úr országunkért és Közép-Európáért tett” – írta a miniszterelnök, s kiemelte, hogy Martenst különleges kapcsolat fűzte Magyarországhoz, s a magyar uniós csatlakozás egyik legfőbb támogatója volt.