Irán lemondta az Izrael-ellenes konferenciát

Haszan Róháni nemrégiben megválasztott iráni elnök úgy tűnik, hogy lépéseket kíván tenni a nyugati hatalmakhoz fűződő kapcsolatainak normalizálása felé.
Kapcsolódó cikkek

Róháni elődje, az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád rendezte meg először 2005-ben az azóta évente szervezett, “A cionizmus nélküli világ” című konferenciát. Ahmadinezsád ott mondta el elhíresült, világbotrányt kiváltó beszédét, amelyben Izraelnek a térképről való letörlésére szólított fel.

Az iráni internetes hírportálok arról számoltak be, hogy az iráni külügyminisztérium azért törölte a rendezvényt, mert az ellentétes volt a kormány külpolitikájának irányvonalával, “a külvilággal való kölcsönös kapcsolattartással”. Sok weboldal idézte Nádir Talibzádénak, a konferencia egyik szervezőjének szavait, aki “katasztrófának” nevezte a konferencia lemondását.

Az iszlám köztársaság a mérsékeltebbnek tartott Róháni megválasztása óta különféle gesztusokkal próbál enyhíteni azon a feszültségen, amely az utóbbi évek diplomáciai fiaskói miatt keletkezett a nyugati hatalmak és Teherán között. Barack Obama amerikai elnök szívesen veszi az iráni közeledést, sőt, eddig példátlan módon nemrégiben felhívta telefonon Róhánit, hogy az atomkérdésről tárgyaljon vele.