Szabadon engedik a bukott államfőt

Elhagyhatja a börtönt Hoszni Mubarak, Egyiptom volt elnöke.
Kapcsolódó cikkek

Egy egyiptomi bíróság elrendelte szerdán Hoszni Mubarak volt elnök szabadlábra helyezését – közölte egy bírósági és egy biztonsági forrás. A döntés értelmében a 2011 februárjában megbuktatott államfő még szerdán elhagyhatja a börtönt Torah börtönt. Ebbe az intézménybe szállították szigorú biztonsági intézkedések közepett Mohamed Badíét. A Muzulmán Testvériségi mozgalom vezetőjét keddre virradóra tartóztatták le az egyiptomi biztonsági erők.

A 85 éves Mubarakot, aki 1981-től 2011 februárjáig irányította az észak-afrikai országot, belügyminiszterével együtt tavaly életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték az egyiptomi “arab tavasz” során alkalmazott rendőri erőszakért és több száz tüntető haláláért. Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a védelem fellebbezést nyújtott be, a másodfokú tárgyalást még nem tűzték ki. Mubarak ugyanakkor már több mint két éve van börtönben, vagyis letöltötte azt a maximális időt, ameddig egy személy Egyiptomban az őrizetbe vételétől számítva a jogerős ítélet kimondásáig fogva tartható.

Az illetékes észak-kairói büntetőbíróság egyik tisztségviselője elmondta: a volt államfő az ellene folyó eljárások lezárulásáig otthonában maradhat.

Válaszlépésről tárgyal az EU

Eközben megkezdődött szerdán kora délután az Európai Unió külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása, amelynek célja, hogy egységes választ találjanak az elmúlt hetekben Egyiptomban kialakult helyzetre.

Guido Westerwelle német külügyminiszter arról beszélt, hogy az EU nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna, “egységes, egyértelmű, erőteljes” jelzést kell küldeni az egyiptomi feleknek, hogy az erőszaknak azonnal véget kell vetni.   “Egyik politikai erő oldalán sem állunk, a demokrácia oldalán állunk, és azok pártján, akik elkötelezik magukat a demokrácia mellett, akik békés politikai megoldást akarnak” – húzta alá a német diplomácia vezetője.

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője elmondta, hogy papíron már van egy politikai útiterv, amelyről egy ideje egyeztetések folynak az egyiptomi hatóságokkal.

A svéd külügyminiszter, Carl Bildt arról beszélt, hogy nem látja indokolhatónak, hogy a svéd adófizetők pénzéből olyanokat támogassanak, akik felelősek a vérengzésért. Kiemelte: ebben az egyiptomi katonai vezetőket és az átmeneti kormányzatot rendkívüli, különleges felelősség terheli. A svéd diplomácia vezetője ugyanakkor kifejtette: azt szeretné, ha folytatódna a fejlesztési pénzek, a civil szféra megerősítését célzó támogatások folyósítása, amelyek közvetlenül civil szervezetekhez jutnak. Bildt rámutatott, hogy támogatja az egyiptomi fegyverszállítások felfüggesztését.