A britek Viktória királynőt szeretnének

Ha a brit alattvalókon múlik, újabb Viktória királynője lehet majdan az Egyesült Királyságnak. Feltéve, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő első gyermeke leány lesz.
Kapcsolódó cikkek

A hercegi házaspár elsőszülöttjének – Nagy-Britannia majdani uralkodójának – világra jötte most már bármelyik nap esedékes, addig is azonban a brit sajtó a nép véleményét kérdezgeti egyebek mellett arról, hogy milyen nevet adnának a legszívesebben a jövendő királynak vagy királynőnek.

A The Sunday Times megbízásából elvégzett országos felmérés eredménye szerint a relatív többség – 12 százalék – leánygyermek esetén Victoriának keresztelné az újszülöttet. A Mail on Sunday ugyanezen körkérdésére 14 százalék szintén a Victoriára szavazott. E lap közvélemény-kutatásában szoros második 13 százalékkal a Diana név; így hívták Vilmos 1997-ben autóbalesetben elhunyt édesanyját.

Az Alexandra névre 12, a Charlotte-ra 9 százalék szavazott. A felmérés tanúsága szerint ugyanakkor az alattvalók közül egyelőre kevesen szeretnének III. Erzsébet királynőt a brit trónon a későbbi évtizedekben, az Elizabeth nevet ugyanis csak 8 százalék részesítené előnyben. Vilmos és Katalin első gyermeke a jelenlegi uralkodó, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája lesz, de az egyetlen, aki reális eséllyel követheti majd őt a trónon. A királynő után elsőszülött fia, Károly trónörökös, Károly után elsőszülött fia, Vilmos, Vilmos után pedig a hercegi házaspár hamarosan világra jövő elsőszülöttje örökli majd a koronát.

Ha a gyermek leány lesz, és valóban a Victoria nevet kapja, akkor ük-ük-nagymamája után ismét Viktória királynő ülhet majd a brit trónon, II. Viktória néven. Igaz ugyanakkor az is, hogy az újszülöttnek szinte bizonyosan több keresztneve lesz, és majdani trónra lépése idején ezek közül bármelyiket szabadon kiválaszthatja uralkodói névként.