Az űrbe menne az iráni elnök

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szívesen lenne az első iráni űrhajós. Egy teheráni űrkutatási kiállításon hétfőn kijelentette, hogy kész feláldozni magát országa tudományos fejlődésének oltárán.

A perzsa állam egy héttel korábban, január 28-án sikeresen a világűrbe küldött egy majmot, és élve vissza is hozta a Földre. Ez nagyon fontos lépés volt a Teheránban kitűzött cél, az emberi űrutazás felé.

– Készen állok arra, hogy én legyek az első ember, akit iráni tudósok a világűrbe küldenek… Élőlények világűrbe juttatása az iráni tudósok ezrei odaadásának az eredménye – mondta Ahmadinezsád a Mehr iráni hírügynökség szerint.

Az elnök közismert provokatív kijelentéseiről, és nem mindig tudni, mikor beszél komolyan – jegyezte meg a brit hírügynökség.

John McCain amerikai republikánus szenátor, volt elnökjelölt ennél tovább ment, és a Twitteren feltette a kérdést: “vagy úgy, Ahmadinezsád az első iráni akar lenni az űrben – de nem volt ott már éppen a múlt héten”? Ehhez ráadásul egy linket is csatolt a majom űrutazásáról szóló hírhez. Párttársai közül többen megrótták, viccét rasszistának minősítve.