Téma volt az EP-ben Gyöngyösi felszólalása

Nevének említése nélkül, elítélte Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti, zsidósággal kapcsolatos kijelentéseit két magyar európai parlamenti képviselő is hétfőn este Strasbourgban, az EP plenáris ülésén elhangzott felszólalásában.
Kapcsolódó cikkek

A fideszes Gál Kinga – emlékeztetve arra, hogy december 10-én az emberi jogok napját ünnepli a világ – leszögezte: elfogadhatatlan minden olyan cselekedet, ami “sérti, gyalázza, veszélyezteti” bárki emberi jogait, szabadságát, méltósághoz való jogát.

Ezért elfogadhatatlan és elítélendő az olyan politikai üzenet – amelyet például a magyar Országgyűlésben mondott el egy jobbikos képviselő, támadva a magyar kormányt és parlamentet is -, ami egyértelműen egy embercsoportot bélyegez meg – mondta.

A szocialista Herczog Edit arra kérte az európai intézményeket: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy sem az intézményekben, sem az EU területén, sem a nemzeti parlamentekben ne lehessen egyetlen népcsoportot sem megbélyegezni, megkülönböztetni, vagy nemzetbiztonsági kockázatnak nevezni, mint ahogy az a magyar parlamentben történt.

Herczog szerint a Nobel-békedíjat a kelet-európai államok stabilizálásához való hozzájárulásért is kapta az Európai Unió.

Mégis azt látjuk, hogy bár országainkban a demokrácia intézményrendszere létrejött, a napi rutin, a gyakorlat hiányzik – vélekedett. Szerinte a demokratikus értékeket képviselő pártoknak egységesen kell fellépniük a gyakran EU-szkepticizmusba csomagolt kirekesztő eszmék ellen.

Budapesten múlt vasárnap ez történt – utalt a képviselő a Kossuth téren tartott tüntetésre.