Giró-Szász: Vicc, hogy a magyaroknak elegük lett a demokráciából

Giró-Szász András kormányszóvivő viccnek minősítette szombaton Aljakszandr Lukasenka fehérorosz kormányfő Magyarországra vonatkozó szavait, miszerint a magyaroknak "elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból, és kijózanodtak."

A fehérorosz elnök szavait csak viccként tudjuk értelmezni és viccnek is tekintjük, hiszen Magyarország a demokrácia es a jogállam keretei között arra törekszik, hogy az Európa minden országa előtt álló gazdasági es társadalompolitikai kihívásokra válaszokat találjon. Ezt mondta a távirati irodának Giró-Szász András Aljakszandr Lukasenka szavaira reagálva.

Lukasenka pénteken, országa új magyarországi, illetve franciaországi nagykövetének kinevezésekor beszélt arról, hogy régebben nagyon közeli kapcsolat, “jó barátság” volt Magyarország és Fehéroroszország között. Most úgy látja, a magyaroknak végül elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból (mindenből, ami most Európában zajlik), és kijózanodtak.

A fehérorosz elnök szerint egész Európára jellemző, hogy megváltozik az emberek hozzáállása a demokráciához és a piacgazdasághoz. Ez történik Franciaországban is – mondta. Ezért azt tervezi, hogy Magyarországgal és Franciaországgal erősíti országa kapcsolatait, éppen úgy, mint Lengyelországgal, Bulgáriával és a balti államokkal.