Negyvenéves a döner kebab

Nyugat-Berlinből indult hódító útjára a török gyorsétel.
Kapcsolódó cikkek

A nyárson sült hússal töltött szendvicset egy anatóliai bevándorló, Kadir Nurman vette fel először az étlapra a nyugat-berlini belvárosban, a Bahnhof Zoo mellett működő falatozójában. A hús mellett 1972-ben még csak hagyma és saláta volt a zsömlében, de az új fejlesztés így is óriási sikert aratott, és végül a másik berlini klasszikus gyorsételnél, a curryvel és paradicsomszósszal ízesített kolbásznál – a currywurstnál – is nagyobb karriert futott be.

Időközben egész iparág épült a Magyarországon döner kebabként is ismert szendvicsre, és az ágazat szereplői a “szülőhazában”, Berlinben külön nemzetközi vásáron mutatkoznak be.

A dönerrel foglalkozó európai török cégeknek külön érdekképviseletük is van. A berlini székhelyű ATDID szerint csak Németországban évente 750 millió dönert értékesítenek, és a szervezet tagjai a legutóbbi, 2010-es adatok szerint szerte Európában összesen 3,5 milliárd euró bevételt értek el.  A döneripar negyven év alatt végig a törökök – illetve török bevándorlók – ellenőrzése alatt maradt.