Magyarellenes rongálás Vereckén

A magyar honfoglalási emlékművet másodszor rongálták meg három héten belül a Vereckei-hágón.
Kapcsolódó cikkek

Az ismeretlen elkövetők ezúttal az emlékjel egyik sarkát bontották meg, és jelzőtáblákat tettek tönkre. A magyar emlékműnek az elmúlt napokban történt megrongálásáról Tóth István, Magyarország beregszászi konzulátusának főkonzulja pénteken tájékoztatta a kárpátaljai magyar sajtót. Elmondása szerint az emlékjel és a hozzá tartozó feliratos jelzőtáblák károsodását egy nappal korábban észlelte, amikor a honfoglalási emlékműnél járt.

Az ungvári televízió magyar szerkesztőségének stábja pénteken a helyszínen forgatott az emlékművet ért legújabb rongálásról. Kovács Géza főszerkesztő az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy ottjártukkor még frissek voltak az emlékjelen a rongálás nyomai, és látható volt az abból származó törmelék is. Azt is közölte, hogy az elkövetők leverték a magánterületre figyelmeztető, oszlopokon elhelyezett négy kétnyelvű tábla egyikét, a másik három jelzésen pedig olvashatatlanná tették a feliratot.

Három héttel ezelőtt valakik a Halál a magyarokra! és az Ez itt Ukrajna! feliratokat festették a magyar honfoglalási emlékmű oldalára.

Az emlékmű már korábban is  célpontja volt ukrán nacionalistáknak. Tavaly februárban felgyújtották, márciusban horogkeresztet festettek rá, augusztusban pedig az ukrán címert helyezték el rajta.