Amerika terrorveszélyre figyelmeztette Európát

A Hezbollah "bármely pillanatban" lecsaphat, figyelmeztetés nélkül.

A libanoni radikális szervezet esetleges akciójára az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetett. Az Egyesült Államokban terrorista szervezetként tartják számon a Hezbollahot. Daniel Benjamin, az amerikai külügyi tárca terrorelhárítási ügyekben illetékes koordinátora azt mondta, a Hezbollah Európában vagy máshol bármikor, figyelmeztetés nélkül támadhat.

Szerinte Irán és a vele szövetséges Hezbollah “intenzív terrorista tevékenységet szándékozik folytatni a közeljövőben”, és világszerte erősíteni akarja az ilyen jellegű fellépését. Előzőleg az Aszad-rezsim támogatása miatt újabb szankciókat jelentett be a libanoni síita militáns szervezet ellen az amerikai pénzügyminisztérium.

Az amerikai kormány befagyasztja a Hezbollah  azon kintlévőségeit, amelyek joghatósága alá tartozhatnak, megtiltja az amerikai állampolgárok és cégek számára, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn a szervezettel.

Mivel korábban a Hezbollah vezetője is elismerte, hogy Irán nemcsak morális és politikai, hanem pénzügyi és anyagi támogatást is nyújt a szervezetnek, így figyelni kell arra, hogy lapértesülés szerint az izraeli kormányfő és védelmi minisztere még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt katonai csapást mérne az iráni atomlétesítményekre.

A Jediót Ahronót szerint a két vezető politikus ehhez nem rendelkezik a szükséges támogatással sem a hadsereg, sem a biztonsági kabinet részéről, és az Egyesült Államok is ellenzi egyelőre a katonai megoldást, bár Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója állítólag arról tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok kész megtámadni Iránt, ha diplomáciai úton nem sikerül rávenni nukleáris programja leállítására.

Címkék: