“Néger” igazolványt kap Obama

"Nem állampolgár" részére szóló személyi okmányt készítettek Barack Obama amerikai elnöknek és feleségének Lettországban, az ott élő orosz ajkúak jogaiért küzdő aktivisták. Még Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is kapott egyet.
Kapcsolódó cikkek

A dokumentumokat átadták az Egyesült Államok rigai nagykövetségének – adta hírül szerdán a lenta.ru orosz hírportál.

A Lettországban “néger” igazolványnak is nevezett dokumentum lényegesen kevesebb jogot biztosít birtokosának, mint egy teljes értékű lett okmány. A “nem állampolgári” irattal rendelkezők nem vehetnek részt választásokon, nem dolgozhatnak állami intézményeknél. Ilyen igazolványokkal több mint 300 ezren rendelkeznek a körülbelül 2,3 millió lakosú balti államban, zömében orosz ajkú volt szovjet állampolgárok.

Az Obama házaspárnak és Hillary Clintonnak készített “néger” személyi okmányokhoz a jogvédők mellékeltek egy magyarázatot, amely szerint Lettországban hasonló helyzet alakult ki az állampolgárság körül, mint amilyen az Egyesült Államokban volt közel 200 évvel ezelőtt.

“Amikor a Szovjetunió megfosztotta állampolgárságától Szolzsenyicint, felháborodott az egész demokratikus világ. Amikor Lettország (éppúgy, mint a vele szomszédos Észtország) több százezer embert fosztott meg állampolgárságától, a Nyugat sajnálatos módon hallgatott. Szerintünk rég eljött az ideje annak, hogy az Egyesült Államok vezető politikusai kimondják: most mi valamennyien +nem állampolgárok+ vagyunk Lettországban” – áll az okmányokhoz mellékelt dokumentumban.