Magyarul beszélt, megverték

Ismeretlen férfiak bántalmazták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik alkalmazottját Kolozsváron, mert magyarul beszélt telefonon.
Kapcsolódó cikkek

V. H. egy városi buszról szállt le Kolozsvár központjában, és magyarul beszélt mobiltelefonján vasárnap délután. Az MTI-nek elmondta: amikor befejezte a beszélgetést, két, harminc év körüli, sportos alkatú férfi lépett hozzá, és felelősségre vonták, hogy miért beszél magyarul. “Elkezdtek lökdösődni, és mondták, ha magyarul akarok beszélni, menjek Magyarországra” – nyilatkozta a fiatal hölgy. Az ismeretlenek nekilökték egy épület falának, és könnyebb fejsérülést szerzett.

Az áldozat elmondta, a történtek miatt feljelentést tett a rendőrségen, törvényszéki orvosi látleletet egyelőre nem vettek sérüléséről, mert a törvényszéki orvosi hivatalban vasárnap nincsen ügyelet. “Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a rendszerváltás után 22 évvel, egy multikulturális városban ilyen vagy hasonló megalázó cselekedetek áldozatává válhat a magyar lakosság” – áll az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének a közleményében. Máté András Levente, Kolozs megyei RMDSZ-elnök az MTI-nek elmondta, nem lehet egyértelműen választási incidensnek tekinteni a történteket, az elkövetők pusztán az alapján bántalmazták az RMDSZ alkalmazottját, hogy magyarul beszélt.