Peking ellenzi az atomfegyvereket a Közel-Keleten

Kína ellenzi, hogy bármely közel-keleti állam atomfegyverek megszerzésére törekedjen - hangoztatta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök szerdán, amikor találkozott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel.
Kapcsolódó cikkek

Ven ugyanakkor megerősítette, országa továbbra is kitart amellett, hogy az iráni nukleáris kérdést diplomáciai csatornákon, pártatlanul kell kezelni.

A kínai fél közeli kommunikációra és együttműködésre törekszik az iráni féllel – jelentette ki Ven, s a Hszinhua hírügynökség szerint kitért arra is, hogy ország tiszteletben tartja az iráni nép fejlődésének a maga által választott útját. Mint mondta, Kína a gazdasági kapcsolatok terén pragmatikus együttműködésének fokozására törekszik Iránnal.

A kínai kormányfő úgy vélte, Pekingnek és Teheránnak továbbra is folyamatosan törekednie kell a kölcsönös megértés és a bizalom fokozására.

Ahmadinezsád elismerően szólt arról, hogy Kína “tiszteletben tartja Irán szuverenitását és törvényes jogait”, s hogy konstruktív szerepet tölt be a nemzetközi és regionális ügyekben – számol be a kínai hírügynökség. Az iráni politikus a találkozón kifejezte, hogy országa a Kínával folytatott együttműködés átfogó fejlesztésére törekszik, s azt hangoztatta, hogy a kétoldalú kapcsolatokban nincs semmiféle negatív elem.

Sajtójelentések szerint az iráni elnök szerdán pekingi egyetemi hallgatók előtt egyebek mellett beszélt a “farkasról”, amely háborúkat indít szerte a Földön és igyekszik “felfalni” a világot. Az Egyesült Államokra célozva még megállapította, “a cionista rezsimmel együtt nyomta el a palesztin népet”. Hozzátette, “a mai világban erkölcsös vezetőkre van szükség”.

Mahmúd Ahmadinezsád a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) csúcstalálkozójára érkezett. Irán – Mongólia, Pakisztán és India mellett – a SESZ megfigyelői státusú országa.