Magyar férfit ítéltek el egy szlovák adócsalási ügyben

Molnár Mihály kérvényezni szeretné a magyar Igazságügyi Minisztériumot, hogy büntetését Magyarországon tölthesse le.

A bíróság jóváhagyta a magyar állampolgárságú Molnár Mihály peren kívüli megegyezését az ügyésszel. Öt évre vonul börtönbe a fiktív számlák előállításában való bűnrészességért. A Mikuláš Vareha féle megacsalás ügyében ő az első elítélt – írja a Parameter.sk. A szlovák Specializált Büntető Bíróság pénteken hagyta jóvá a megegyezést – tájékoztatott Katarína Kudjáková szóvivő. Ján Šanta ügyész ugyanakkor megjegyezte, hogy Molnár személyében egy különösen fontos tanúról is van szó, aki beismerte, hogy az oltószemek kapcsán semmilyen üzlet nem zajlott le.

Molnár kérvényezni szeretné a magyar Igazságügyi Minisztériumot, hogy büntetését Magyarországon tölthesse le.
A rendőrség szerint a 47 éves miskolci vállalkozóval kötött üzletet Vareha almafa oltószemek beszállításáról mintegy 28 milliós mennyiségben, mégpedig azon társaságoknak, amelyeknek Molnár volt az ügyvezetője. Összesen mintegy 20 számlát állítottak ki 2009 májusa és 2010 januárja között. A beszállításról szóló dokumentáció szerint 106 millió euró értékben cseréltek gazdát az oltószemek, amit további, szállítással kapcsolatos dokumentumok is igazoltak. A rendőrség megállapítása szerint az üzletek azonban csak papíron történtek meg, ami után pedig Vareha indokolatlanul magas ÁFA-t próbált visszaigényelni. Ezzel mintegy 19 millió euróval rövidítette meg a szlovák államot.

Molnárt először Magyarországon vádolták. Őrizetben is volt, de kiengedték. Még ugyanaznap (2011. március 1.) azonban egy elfogatóparancs alapján le is tartoztatták, majd kiadták Szlovákiának.

Mikuláš Varehát ugyanazon a napon tartóztatták le. Őt további ehhez hasonló bűntettekkel vádolják, amely ügyekben egyedüli vádlottként szerepel. Eredetileg 29 millió eurós adócsalással vádolták, amit tavaly áprilisban további 11 millió euróval bővítettek. A vád szerint fiktív üzleteket kötött több tucatnyi vállalkozása között. Ezek alapján pedig mintegy 866 millió korona (28 745 934 euró) adót írt le. Az állam 2007 és 2010 között összesen 986 millió korona (32 729 204 euró) adót térített vissza számára.

Vareha összesen 77 vállalkozásban szerepel ügyvezetőként, ebből 51 ÁFA-fizetőként van bejegyezve. Az ügyészség szerint ezen cégek egymás között üzleteltek, miközben a megegyezéseket Vareha önmagával kötötte, szóban. A kifizetések készpénzben történtek, miközben az áru el sem hagyta a raktárat. Nem léteznek dokumentumok az áru szállításáról, a cégek szállító járműveit csak elszórtan használták, és a cégek legtöbbjének nincsen alkalmazottja sem.

Ez az 51 cég 2007 és 2009 között 705 millió eurós forgalmat bonyolított, és közben 109 millió eurós veszteséget termelt, papíron

Amennyiben mindez bebizonyosodik, Mikuláš Vareha héttől 12 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Címkék: adócsalás