Kisebbséggé válhat a fehér ember az USA-ban

2040-re meghaladhatja az etnikai kisebbségekhez tartozók száma a jelenleg többségben lévő fehérek számát. A hispánok vannak a legtöbben.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Államok történetében kisebbséggé válhat a fehér ember. A 2011-es amerikai népszámlálás szerint az államok történetében először több etnikai kisebbségekhez tartozó gyermek született, mint fehér. A folyamat egy jelentős népességnövekedés következménye, mely most már lassulni látszik a gazdasági visszaesés hatására.

Az USA-ban 2011-ben született négy millió gyermekből több mint kétmillió valamely etnikai kisebbséghez tartozik. A népességnövekedés azonban nem annyira a születésszámmal függ össze, mint inkább a déli határokon beáramló illegális bevándorlók arányával, ez pedig fokozatosan csökken, mióta az USA már kevésbé csalogató célpont.

Az amerikai népességnek jelenleg 36,6 százaléka tartozik valamely etnikai kisebbséghez, ez körülbelül 114 millió ember. A 2010-es adatok szerint ez az érték még nem érte el a 28 százalékot. Akkor a hispán kisebbség volt a legnépesebb, a teljes népesség 16 százalékával, az afroamerikai pedig a második 12,6 százalékkal. Az ázsiaiak 2010-ben 5 százalék körül jártak, az őslakos indiánok, pedig alig érték el az 1 százalékot.

A kutatók szerint 2040-re léphetik át az 50 százalékot, ezzel a fehér embert is a kisebbségek közé helyezve. Mivel a hispán kisebbség születési rátái az utóbbi években némileg csökkentek, valószínűnek látszik, hogy a többséget ugyan elveszítheti, de 2040-ben még mindig a fehér lehet a legnépesebb kisebbség az Egyesült Államokban.

Az amerikai statisztikai hivatal kutatói szerint a ma felnövő gyermekek számára már természetes lesz egy színes társadalom, sokkal jobban fognak alkalmazkodni ehhez a környezethez.