Veszélyes az egyik fukushimai reaktor?

Az erőműben komoly károkat okozó egy évvel ezelőtti földrengés és szökőár óta most másodszor vizsgálták meg belülről az erőmű kettes számú reaktorát.
Kapcsolódó cikkek

Még mindig életveszélyesen nagy a sugárzás a fukushimai atomerőmű egyik megrongálódott reaktorában, és a becsültnél kevesebb hűtővíz van benne – derült ki a reaktor belsejében végzett újabb vizsgálat során, amely ismét kételyeket ébresztett az erőmű stabil állapotával kapcsolatosan.

Az erőműben komoly károkat okozó egy évvel ezelőtti földrengés és szökőár óta most másodszor vizsgálták meg belülről az erőmű kettes számú reaktorát: egy apró videokamerát, hő- és sugárzásmérőt, illetve vízszintmérőt juttattak a belsejébe.

A keddi mérésekből arra lehet következtetni: a kár oly nagy, hogy különleges berendezések és technológiai eljárások kifejlesztésére lesz szükség a reaktor lebontásához. Az odabent uralkodó sugárzás mértéke tízszerese a halálos dózisnak. Feltételezések szerint még rosszabb a helyzet a másik két reaktorban, ahol ugyancsak magolvadás ment végbe.

Címkék: fukusimareaktor