Videóra vette tettét a toulousi mészáros?

Feltételezések szerint szélsőjobboldali ideológiai háttere van a toulouse-i zsidó iskola előtt elkövetett vérengzésnek. Kamera is volt nála.
Kapcsolódó cikkek

Nem kizárt, hogy szélsőjobboldali ideológiai háttere van a toulouse-i zsidó iskola előtt elkövetett vérengzésnek – hangzott el a német közszolgálati televízió hétfő esti híradójában. Michael Strempel, az ARD Toulouse-ba kiküldött párizsi tudósítója elmondta: néhány hónappal ezelőtt botrányos körülmények között bocsátottak el több katonát a montaubani ejtőernyős zászlóaljból: 2008-ban egy – azóta leszerelt – társuk felvételt készített róluk náci karlendítés közben.

Ejtőernyősök a korábbi áldozatai?

A német tudósító emlékeztetett arra, hogy a kisvárosban, illetve az 50 kilométerre fekvő Toulouse-ban március 11-én, majd 15-én ismeretlen elkövető rálőtt összesen négy – szolgálaton kívül lévő – ejtőernyősre. Közülük hárman észak-afrikai (marokkói), egy pedig guadeloupe-i (karib-tengeri, fekete bőrű) származású volt. Három ejtőernyős belehalt sérüléseibe, a negyedik még mindig életveszélyes állapotban van. Az előzmények alapján legalábbis valószínű, hogy a tettest – aki gyaníthatóan azonos a zsidó iskola előtt lövöldöző személlyel, mivel mindhárom támadáskor ugyanazt a lőfegyvert használták – rasszista indítékok vezették – fogalmazott  az ARD tudósítója.

A rendőrség egyelőre nem azonosította a merénylőt, aki a toulouse-i zsidó iskola előtt négy személyt, Montaubanban pedig három színes bőrű katonát megölt, de egy tanú látta, hogy a vérengzés közben kisméretű kamerát viselt a nyakában, s elképzelhető, hogy lefilmezte a gyilkosságokat – erősítette meg a Sud-Ouest regionális lap értesülését kedden a francia belügyminiszter.

Rossz párhuzam

Az izraeli külügyminiszter bírálta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki párhuzamot vont a dél-franciaországi Toulouse-ban lévő zsidó iskola három tanulójának és egyik tanárának valamint gázai övezeti fiataloknak a megölése között.

A Háárec című izraeli napilap honlapján megjelent beszámoló szerint az izraeli külügyminiszter úgy véli, hogy Ashtonnak azokért a Dél-Izraelben élő gyermekekért kellene kiállnia, “akik félelemben élnek a Gázai övezetből indított rakétatámadások miatt”.