Egységre szólít Kofi Annan Szíria ügyében

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja azt kéri, hogy a Biztonsági Tanács lépjen fel egységesen a válság ügyében, és ezzel járuljon hozzá a közvetítési kísérlet sikeréhez.
Kapcsolódó cikkek

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár pénteken Genfből, videokonferencián tájékoztatta a testületet szíriai látogatása tapasztalatairól. A diplomata “kiábrándítónak” minősítette Damaszkusz válaszát a javaslataira, de közölte, hogy folytatja az erőfeszítéseket.

Annan megerősítette, hogy nemzetközi megfigyelő missziót szeretne küldeni az arab országba, de ezt nem részletezte – mondták diplomáciai források.

A szíriai külügyminisztérium egy korábbi közleménye szerint a damaszkuszi vezetés együttműködik Annannal. Valíd Moallem külügyminiszter ezt azzal egészítette ki, hogy “a kormány eltökélte: a terroristák lefegyverzésével megvédi az állampolgárokat, és ugyanakkor folytatja a politikai megoldás keresését”.

Tuniszban eközben három arab ország: Tunézia, Egyiptom és Líbia külügyminisztere tartott tanácskozást Szíriáról, és arra a következtetésre jutott, hogy “arab keretek között” kell megoldást találni a válságra. Sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy mindhárom ország ellenzi a külföldi katonai intervenciót Szíriában.

Címkék: szíriakofi annan