Obama gratulált Putyinnak

Barack Obama amerikai elnök felhívta Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnököt, hogy gratuláljon neki az orosz elnökválasztáson elért minapi győzelméhez - közölte a washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint péntek este kiadott közleményében.
Kapcsolódó cikkek

Obama kora délután hívta fel Putyint az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetéről, amellyel Virginia államba utazott. Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezető között a vasárnap megtartott orosz elnökválasztás óta.

Az amerikai közlemény szerint Obama kiemelte az amerikai-orosz kapcsolatokban Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során elért eredményeket, beleértve az Afganisztánnal kapcsolatos együttműködést, a START-egyezmény megkötését és ratifikálását, Oroszország meghívását a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) és az Iránnal kapcsolatos együttműködést.

“Obama elnök és Putyin megválasztott elnök egyetértett abban, hogy a kapcsolatok sikeres újraindítására építeni kell az elkövetkező években”- hangzott a kommüniké.

Obama közölte: várja, hogy Putyin vendéglátója lehessen a G8-csoport májusban megrendezendő, Camp David-i csúcstalálkozóján. A két vezető áttekintette a jövőbeni együttműködés területeit, beleértve a kereskedelmi és a befektetési kapcsolatoknak az Oroszország még függőben lévő WTO-tagságából eredő erősítését.

Címkék: obamaputyin