Műkincsrabló-bandát számoltak fel Görögországban

A görög rendőrség letartóztatott 44 embert, akiket antik műkincsek illegális kereskedelmével gyanúsítanak.
Kapcsolódó cikkek

A csempészhálózat vezetőjével, egy 66 éves férfival együtt további 43 embert vettek őrizetbe a hét végén Görögország északi és középső részén – közölte a görög rendőrség. A 25 és 74 év közötti életkorú gyanúsítottak között nyugdíjasok és önkormányzati dolgozók is vannak.

Az ókori műkincsek csempészésével foglalkozó bűnbanda felszámolása közben a rendőrök lefoglaltak több mint nyolcezer érmét, valamint ékszereket, bronz szobrokat és fából készült ikonokat. A műtárgyakat illegális régészeti feltárásokon ásták ki a föld mélyéből Makedóniában és Thesszáliában. A rendőrség azon dolgozik, hogy azonosítsa a külföldre már eladott tárgyakat.

Az ősi kincsekben gazdag Görögországban megugrott a bűnözés, ahogy a gazdaság teljesítménye zuhanórepülésbe kezdett, és a fiatalok körében a munkanélküliség elérte az 50 százalékot. A múlt hónapban fegyveres rablók kifosztottak egy múzeumot az olimpiai játékok szülővárosában, Olümpiában, bronzból és kerámiából készült tárgyakat elhurcolva. Néhány héttel korábban az ország nemzeti galériájába is betörtek.