Több millió aláírás az ACTA ellen

Több mint 2,4 millióan írták alá az ACTA-ellenes petíciót.
Kapcsolódó cikkek

Több mint 2,4 millióan csatlakoztak ahhoz az ACTA-ellenes petícióhoz, amely kedden érkezik meg az Európai Parlamentbe. A petíció aláírói attól tartanak, hogy a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás, az ACTA veszélybe sodorhatja a szabad internetet. A petíciót az EP petíciós szakbizottsága vizsgálja majd – írja közleményében az Európai Parlament.

A petíciót a különböző témában az interneten kampányt folytató Avaaz szervezet indította útjára. Miután a petíció megérkezik az Európai Parlamentbe, a szakbizottságnak el kell döntenie, hogy az befogadható-e. A döntésre általában egy-két hónapot kell várni, de különleges esetekben ennél rövidebb időn belül is megszülethet a döntés.

Az Európai Bizottság múlt héten már felkérte az Európai Bíróságot, hogy vizsgálja meg, hogy az ACTA összhangban van-e az uniós joggal.

Az ACTA célja a szellemi tulajdonjogok védelmének nemzetközi szinten történő hatékony érvényesítése. A megállapodás kritikusai szerint viszont az ACTA a nagyvállalatok érdekeit szolgálja és sérti az állampolgári jogokat, veszélybe sodorja az internet szabadságát. Az ACTA nem léphet hatályba az EU területén addig, amíg az Európai Parlament nem hagyja jóvá és a tagállamok nem ratifikálják azt.

Címkék: acta