Rendkívüli vita az ENSZ-ben a szíriai helyzetről

A vitát Katar indítványozta, és a javaslatot támogatta az Arab Liga legtöbb országa, továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok is.
Kapcsolódó cikkek

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) elnöke reméli, Damaszkusz “pozitív választ” ad arra a követelésre, hogy a nemzetközi közösség segíthessen az erőszak áldozatainak. Laura Dupuy Lasserre erről hétfőn, a 47 tagú EJT négyhetes genfi ülésszakának nyitó napján beszélt.

Elmondása szerint “válságos” a szíriai humanitárius helyzet, az országban már több mint 7600 embert öltek meg a rezsim elleni tömeges tüntetések véres elnyomásának tavaly márciusi kezdete óta.

Irán, amely nem tagja az EJT-nek, de megfigyelőként jelen van, “formai tiltakozást” nyújtott be a katari javaslat ellen.

Oroszország is ellenezte a javaslatot, mondván, hogy a szíriai helyzet nem változott, amióta az ENSZ BT december elején – már harmadik alkalommal – rendkívüli ülésen foglalkozott vele. Jelezte, hogy nem fogja támogatni a sürgősségi vitát, ha annak célja egy, a szíriai vezetést elítélő határozat elfogadása.