Gyilkol az észak-afrikai havazás

Legalább 25 ember halt meg az elmúlt napokban Algériában, ahol ritka hóesés, jégeső és árvizek nehezítik az életet.
Kapcsolódó cikkek

Az algériai polgári védelem közlése szerint 25 ember életét követelte a hideg időjárás az észak-afrikai országban. A halálos áldozatok közül tízen közlekedési balesetekben vesztették életüket a havas utakon. A ritka havazással nehezen megbirkózó algériai hatóságok negyvenezer katonát vezényeltek a közutak tisztítására és a lakosság megsegítésére. A hadsereg egységei megkezdték a távoli, elzárt települések ellátását élelemmel és gázpalackokkal.

A hóesés, a felhőszakadások és a jégeső következtében keletkezett árvízzel összefüggésben több mint hétezerszer riasztották a polgári védelmet. Az árvizek jobbára az ország keleti, illetve part menti térségét érintik, kiváltképpen Kabília régiót, ahol az áradások több települést vágtak el a külvilágtól. Háztartások maradtak áramszolgáltatás nélkül, és akadozik az élelmiszer-ellátás is.


(Algírban hét után először hulllot hó)

Az algériai meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy szerdán is erős hóesés várható az ország keleti és középső részén.

Közben a szomszédos Tunézia északnyugati és belső területein is komoly gondokat okozott az elmúlt napokban a szokatlanul nagy hideg és a hóesés. A csapadék falvakat zárt el a külvilágtól, utakat tett járhatatlanná, de a zord időjárásnak nem voltak halálos áldozatai. Az ország déli részére nagyjából negyven év óta először esett hó.