Izrael már tavasszal megtámadja Iránt?

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerint egyre valószínűbbé válik annak a lehetősége, hogy Izrael már áprilisban támadást indít Irán ellen, így próbálva megakadályozni Teherán atomfegyverhez jutását.
Kapcsolódó cikkek

Panettát aggasztja az izraeli támadás megnövekedett valószínűsége – írta a The Washington Post című lap. Az információt később a CNN hírtelevízió is megerősítette, egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva.

Csapásmérés

“Panetta úgy hiszi: erős a valószínűsége annak, hogy Izrael áprilisban, májusban vagy júniusban csapást fog mérni Iránra – még mielőtt Irán eléri azt, amit Izrael “immunitási zónának” nevez és megkezdi a nukleáris bomba építését” – írta a The Washington Postban brüsszeli keltezéssel, forrásmegjelölés nélkül David Ignatius publicista.

Leon Panetta az írás megjelenésekor a belga fővárosban tartózkodott, a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán. Panetta és a Pentagon egyaránt kitért az elől, hogy kommentálja azt.

A The Washington Post értesülése szerint egy tavaszra tervezett amerikai-izraeli közös hadgyakorlat elhalasztása egy izraeli támadás előkészítésére utalhat.

Szankciók vs. támadás

Aviv Kocsavi vezérőrnagy, az izraeli katonai hírszerzés parancsnoka kedden kijelentette, hogy becslése szerint Irán négy atombombát tudna megépíteni a mostanáig felhalmozott uránkészleteinek további dúsításával, és az első bombáját, ha emellett döntene, akár egy éven belül meg tudná építeni. Kocsavi nem zárta ki, hogy ettől a határozottabb nemzetközi szankciók eltéríthetik Teheránt.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy amennyiben “a szankciók nem érik el azt a kívánt célt, hogy leállítsák a nukleáris programot, akkor szükségessé válik fontolóra venni a cselekvést”.