Az izraeliek és a palesztinok még egy időponton is képtelenek megegyezni

Izrael folytatni akarja a palesztinokkal a szerdán Jordániában abbamaradt egyeztetéseket -– közölte az öt "feltáró jellegű találkozó" után egy magas rangú izraeli vezető.
Kapcsolódó cikkek

“Elkezdtük a kulcskérdések tárgyalását, és hangsúlyozni kívánom, hogy az öt találkozón a megbeszélések mind a légkörüket, mind a tartalmukat tekintve jobbaknak bizonyultak a vártnál” – mondta csütörtökön a nevének elhallgatását kérő izraeli illetékes. Az izraeli fél szerdán ismertette elvi álláspontját a területi kérdéssel kapcsolatban. Korábban, szombat este a biztonsági kérdéssel kapcsolatos álláspontját ismertette.

“A palesztinok magyarázatokat kértek, és mi is magyarázatokat kértünk tőlük. Nagyon fontos, hogy a megbeszélések folytatódjanak” –-  vélte az izraeli illetékes. “Izrael elkötelezte magát a kvartett által kijelölt út mellett, és folytatni akarja a tárgyalásokat” -– tette hozzá.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta közel-keleti kvartett október 26-án szólította fel a két felet, hogy három hónapos határidőn belül ismertessék a határvonalra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat.

A palesztin tárgyalók szerint a határidő január 26-án jár le, míg Izrael szerint a három hónapot az első ammáni találkozó napjától, január 3-tól kell számítani, így az április 3-án jár le.

Egy, az egyeztetésekhez közel álló palesztin vezető szerint a találkozók eredménye nulla, mert Izrael egy lépést sem tett a hivatalos béketárgyalások újrakezdése érdekében. Hozzátette, a szerdai találkozó volt az utolsó.

Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter, aki “világosnak és komolynak” nevezte a találkozókat, közölte: a jövő héten nem lesz találkozó, hogy értékelhessék az eredményeket és a következő szakaszra való áttérés módozatait.