Kínos ügybe keveredett egy hitel miatt a német államfő

Németországban kínos ügybe keveredett Christian Wulff államfő egy 500 ezer eurós lakáscélú hitel miatt. Merkel bizalma ennek ellenére töretlen iránta.
Kapcsolódó cikkek

Angela Merkel kancellár bizalma töretlen az államfő iránt – közölte szerdán a kormányszóvivő a kedden kirobbant botrányra reagálva.

Németországban kínos ügybe keveredett Christian Wulff államfő egy 500 ezer eurós lakáscélú hitel miatt. A félmillió eurós hitelt 2008-ban vette fel egy baráti vállalkozó – Egon Geerkens – feleségétől, amikor Wulff Alsó-Szászország miniszterelnöke volt. 2010 elején a tartományi törvényhozásban ellenzéki képviselők a vállalkozóval ápolt üzleti kapcsolatai után érdeklődtek.

A kormányfő azt válaszolta, nincs és nem is volt üzleti kapcsolata a vállalkozóval. A hitelről a Bild című bulvárújság írt kedden, a lap szerint Christian Wulff félrevezette a tartományi parlamentet.

A szerdai lapok mind címlapon foglalkoztak az előző nap kirobbantott üggyel, a Berliner Zeitung például “Az elnök eljátszott hitele” címet adta beszámolójának, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szalagcíme szerint pedig a kereszténydemokrata államfő, Christian Wulff elleni vádaskodás “aggodalommal tölti el a berlini koalíciót”.

Az államfő személyesen még nem szólalt meg az ügyben. Az ellenzék vizsgálatot sürget.