Bírósági utasítás megkeresztelés visszavonására

Először utasította egy bíróság Franciaországban a katolikus egyházat egy megkeresztelés adatainak végleges törlésére.
Kapcsolódó cikkek

A most 71 éves, katolikus családban nevelkedett René Lebouvier még 2001-ben kérte szülőfaluja, a normandiai Coutance papjától, hogy töröljék a nevét a megkereszteltek névsorából. Ezt azt követően tette, hogy felháborodva hallotta, hogy a pápa egy AIDS-től szenvedő afrikai országban az óvszer használata ellen foglalt állást.

A pap ekkor az egyházi nyilvántartásba annyit jegyzett be a kétnapos korában megkeresztelt férfi adatai mellé, hogy “2001 május 31-én megtagadta a keresztségét”. Nyolc évvel később Lebouvier azonban azt kérte a püspökségtől, hogy véglegesen töröljék a nevét az egyházi nyilvántartásból. Ezt azonban az egyház megtagadta. A magát szabadgondolkodónak valló nyugdíjas ekkor fordult bírósághoz, amely neki adott igazat.

A megkeresztelések egyházi nyilvántartása bárki számára hozzáférhető, ami az érintett személy számára már önmagában kimeríti a magánélet megsértését – mondta ki döntésében a coutance-i bíróság, felszólítva az egyházkerületet, hogy 30 napon belül töröljék a felperes megkeresztelésének minden nyomát

Az “elfogadhatatlan” ítélet ellen az illetékes püspök fellebbezést nyújtott be. “A megkeresztelés új születést jelent a Krisztusban és az Istenben. Egy születést pedig nem lehet eltörölni, így a megkeresztelést sem lehet semmissé nyilvánítani” – mondta Anne Jacquemot, a coutance-i egyházkerület szóvivője a France 2 közszolgálati televízió híradójában.

Christian Eyschen, a Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetségének nevében úgy vélte, hogy mindenki változtathat meggyőződésén, amelyet ha nem ismer el az egyház, akkor megsérti az állam és az egyház szétválasztásának az elvét.