Az ENSZ leállította a líbiai NATO-beavatkozást

A Biztonsági Tanács a líbiai vezetők kérése ellenére döntött a katonai műveletek befejezéséről.
Kapcsolódó cikkek

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön hatályon kívül helyezte a NATO-nak hét hónapja adott felhatalmazását arra, hogy katonai műveleteket hajtson végre Líbiában. A tanács mind a 15 állama megszavazta a lezáró határozatot, annak ellenére, hogy a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) szerdán kérte, hogy a NATO-erők legalább az év végéig folytassák missziójukat.

A csütörtöki határozat október 31-én éjfélkor lép életbe. Az észak-atlanti szervezet várhatóan pénteken Brüsszelben jelenti be, hogy befejezte líbiai küldetését.

A NATO március óta látta el a BT-től kapott felhatalmazás alapján a líbiai küldetést. A katonai szövetség feladata volt a líbiai légtérben a repülési tilalom érvényesítése, a tenger felől a fegyverszállítási tilalom betartatása, valamint a harcok által fenyegetett civilek megvédése, erő alkalmazásával is. Ez utóbbi, harmadik célfeladat alapján hajtottak végre légi csapásokat a Kadhafi-erők katonai objektumai, illetve harci egységei ellen.

A BT egyben könnyített a Líbia ellen bevezetett nemzetközi fegyverembargón is annak érdekében, hogy az ÁNT szavatolni tudja az ország biztonságát.

Címkék: líbianatoensz bt