Gerillákat bombáztak Kolumbiában

A kolumbiai légierő támadása előtt gerillák tőrbe csalták a hadsereg egyik egységét, hét katonát ölve meg.
Kapcsolódó cikkek

Juan Carlos Pinzón kolumbiai védelmi miniszter beszámolója szerint legalább tizenegy kolumbiai gerilla vesztette életét az ország északkeleti részén, Norte de Santander tartományban, amikor a légierő lebombázta a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC)) egyik táborát. A bombázást követően puskákat, három aknavetőket és gránátvetőket zsákmányoltak a táborban, a venezuelai határ közelében végrehajtott akció alatt.

A katonai akciót megelőzően alig néhány órával a kokaültetvényeiről hírhedt Cauca tartományban, az ország délkeleti részén a FARC harcosai tőrbe csalták a hadsereg egyik, beszerző körúton lévő egységét, és megöltek hét katonát, kézigránátokkal megsemmisítve járművüket.

A szélsőbaloldali FARC, Kolumbia legnagyobb gerillaszervezete 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos erőként működött az országban, amely városokat lőtt és kénye-kedve szerint rabolt el embereket.

A fordulópontot Álvaro Uribe elnök 2002-es hatalomra kerülése jelentette, aki az Egyesült Államok támogatását élvezve felvette a harcot a gerillákkal: nyolcezer fősre csökkentette táborukat, és a dzsungelekre, valamint az ország hegyvidékes részeire korlátozta felségterületüket.

A FARC azonban továbbra is jelentős hatalommal bír néhány vidéki területen, elsősorban az ország déli őserdőiben, ahol titkos táborokban már egy évtizede tartja fogva túszait. A gerillák 2010-ben a kolumbiai hadsereg és rendőrség 488 tagját ölték meg hivatalos statisztikák szerint.

Címkék: kolumbiaFARC