Putyin munkával ünnepelte 59. születésnapját

Szerényen, munkával és családjával ünnepelte születésnapját az orosz kormányfő. Hívei azonban már nem szerénykedtek a köszöntésekkel.
Kapcsolódó cikkek

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, az ország korábbi és minden bizonnyal jövendő államfője idén is munkával ünnepelte születésnapját – közölte a már 59 éves politikus szóvivője. Dmitrij Peszkov bejelentése szerint a munkanap végeztével Putyin családi körben ünnepel.

Noha Oroszországban a születésnap nagy ünnepnek számít, Putyinnak nyilvánosan péntek délutánig egyedül Kirill pátriárka gratulált. Az ortodox egyházfő hangsúlyozta: számos tekintetben Putyin erőfeszítéseinek köszönhető, hogy sikerült leküzdeni azt a tendenciát, amely az ország széteséséhez vezethetett volna.

Nem hivatalos köszöntésekből annál több volt. A dumában kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt egyik ifjúsági mozgalma Moszkvában és több más városban is az utcára vonult, hogy Putyint éltesse. A több száz aktivista kézben tartott gyertyákból rakta ki az 59-es számot és elénekelt egy népszerű születésnapi köszöntő dalt. Az akciókról videofelvételeket is készítettek, amelyeket pénteken juttatnak el a kormányfőhöz.

Az Egységes Oroszország Párt másik ifjúsági szervezete, az Ifjúgárdisták 15 ezer, mosolygó Putyint ábrázoló felragasztható cimkét osztanak ki a fővárosi egyetemeken, ugyanis, mint mondták, a születésnap idén egybeesik a Mosoly napjával. Putyin híveinek egy csoportja pedig a belvárosban Putyini konyha címmel kulináris fesztivált szervezett, amelyen az érdeklődők a kormányfő kedvenc ételeit kóstolhatják meg.

Közben egy pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy az orosz emberek többsége már nem hisz abban, hogy Vlagyimir Putyin jobbá teszi az életüket, amikor majd tavasszal valószínűleg újra államfő lesz. A Vedomosztyi című lapban megjelent reprezentatív felmérés szerint 34 százalék véli úgy, hogy a legtöbben azért bíznak Putyinban, mert nem látnak mást, akiben bízhatnának; 35 százalék úgy véli, abban bíznak, hogy továbbra is megbirkózik az ország problémáival, és csupán 22 százalék gondolja úgy, hogy az emberek meggyőződtek arról, hogy Putyin sikeres munkára képes.